woensdag, november 29, 2023
Home Winkels Shoppen over de grenzen

Shoppen over de grenzen

0
Shoppen over de grenzen

Zeker als u binnen de EU blijft qua bestellingen, kan shoppen over de grenzen een lucratieve bezigheid zijn. Veel gevaar loopt u niet.

Binnen de Europese Unie is vrij verkeer van goederen de gewoonste zaak van de wereld. En dat betekent dat u probleemloos over de grenzen kunt shoppen. Wel krijgt u dan te maken met hogere verzendkosten, maar zelfs dan nog kan de uiteindelijke prijs voor een product elders goedkoper zijn dan hier (of andersom, natuurlijk). Zo liggen prijzen van veel producten – waaronder elektronica – bij onze oosterburen vaak net wat lager dan hier. Heeft alles te maken met schaalgrootte: ketens kunnen vaak veel groter inkopen in Duitsland of andere grote landen ten opzichte van kleinere zoals Nederland, en daardoor scherpere prijzen afdwingen bij fabrikanten. Ook gelden vaak andere, lagere BTW-tarieven, heffingen enzovoort. Verder bevinden zich in Duitsland ook diverse bekende high-end fabrikanten, en de prijs in ‘eigen land’ is dan sowieso al vaak net wat scherper.

Garantie geen probleem

Garantie en dergelijk is in principe geen enkel probleem. Binnen de EU is er twee jaar garantie op defecten die niet tot de verwachtingen behoren. Denk daarbij aan een eindversterker die bij normaal gebruik al na anderhalf jaar de geest geeft. Ook is er natuurlijk de fabrieksgarantie, dus da’s allemaal goed geregeld. Enig nadeel is mogelijk dat u een apparaat over de grens moet versturen voor reparatie. Maar als dat binnen de garantieperiode gebeurt, is daar wellicht ook nog over te praten. Kiest u bovendien een winkel niet te ver over de grens, dan is zelf kopen én ophalen natuurlijk ook best te doen. Net als terugbrengen in geval van een defect.

Pas heel erg op met aankopen buiten de EU

Wel is het uitkijken geblazen met aankopen buiten de EU. Niet alleen krijgt u dan te maken met snel oplopende douane- en importheffingen (met name bij dure high-end-spullen kan dat razendsnel in de papieren gaan lopen), maar ook gelden vaak totaal andere garantieregelingen. Ook het VK valt buiten de EU, en dus zijn ook daar hoge kosten en garantieproblemen te verwachten. Maar onder de streep kan gesteld worden dat binnen de EU grenzeloos shoppen mogelijk is, waarbij zeker op hoger geprijsde producten en hifi soms stevig bespaard kan worden.